Mărul are o varietate foarte mare de soiuri în toată lumea ajungând la un număr de aproximativ 11000 de soiuri dar din acest număr doar un procent de 30% se cultivă în palntații comerciale.
În România de asemenea se găsește o largă varietate de soiuri dar în culturi se găsesc doar 40 – 50 de soiuri restul fiind întâlnite sporadic în general în curțile gospodăriilor.
Soiurile românești sunt clasificate pe grupe de matruare având 3 grupe:
În România de asemenea se găsește o largă varietate de soiuri dar în culturi se găsesc doar 40 – 50 de soiuri restul fiind întâlnite sporadic în general în curțile gospodăriilor.
Soiurile românești sunt clasificate pe grupe de matruare având 3 grupe:
- Soiuri de vară
- Soiuri de toamnă
- Soiuri de iarnă.
Soiuri de vară
Remus – soi românesc, foarte rezistent la rapăn şi mediu rezistent la făinare, intră pe rod în anul III de la plantare, productivitate mare de peste 30 t/ha, are fructe de 150-170g, sferic turtite, gălbui cu roşu-aprins pe 2/3 din suprafaţă.
Pulpa este alb-gălbuie, cu textură medie, suculentă, cu aciditate fină, gust plăcut. Fructeleau rezistență bună la transport, bune pentru consum în stare proaspătă dar şi pentru sucuri.
Recoltarea fructelor are loc prima decadă a lunii iulie.
Pomul are vigoare mijlocie, rodeşte pe ţepuşe şi nuieluşe.
Romus 1 – soi românesc, obţinut din seminţe hibride provenite din S.U.A.
Este un soi rezistent la rapăn, mediu rezistent la făinare, de vigoare mică-mijlocie, precoce, productiv, rezistent la ger şi secetă, fructifică în special pe ţepuşe.
Fructele sunt mijlocii spre mici cu un gramaj de aproximativ 100-130 g pe fruct, au fotmă sferică, uşor turtite, galbene, acoperite cu roşu intens pe 2/3 din suprafaţă.
Pulpa este fermă, suculentă, de culoare albă, uşor acidulată, plăcută la gust.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii iulie.
Este un soi rezistent la rapăn, mediu rezistent la făinare, de vigoare mică-mijlocie, precoce, productiv, rezistent la ger şi secetă, fructifică în special pe ţepuşe.
Fructele sunt mijlocii spre mici cu un gramaj de aproximativ 100-130 g pe fruct, au fotmă sferică, uşor turtite, galbene, acoperite cu roşu intens pe 2/3 din suprafaţă.
Pulpa este fermă, suculentă, de culoare albă, uşor acidulată, plăcută la gust.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii iulie.
Romus 2 – soi românesc, foarte rezistent la rapăn, mediu rezistent la făinare, cu vigoare submijlocie, rodeşte pe ramuri scurte şi mai puţin pe ramuri lungi, este precoce şi productiv.
Un fruct cântărește în medie aproximativ 100-130 grame, are formă sferică, uşor crestat spre caliciu, culoarea este mai intensă decât Romus 1.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii iulie.
Un fruct cântărește în medie aproximativ 100-130 grame, are formă sferică, uşor crestat spre caliciu, culoarea este mai intensă decât Romus 1.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii iulie.
Romus 3 – soi românesc cu rezistenţă mare la rapăn şi făinare, precoce, productiv, vigoare mijlocie şi fructificare pe ramuri de rod scurte.
Un fruct cântărește în medie aproximativ 130-140 g, are formă ovoidal-alungită, 60-70% din suprafaţă este colorată în roşu intens.
Pulpa este albă, cu gust plăcut.
Se recoltează în prima decadă a lunii august.
Un fruct cântărește în medie aproximativ 130-140 g, are formă ovoidal-alungită, 60-70% din suprafaţă este colorată în roşu intens.
Pulpa este albă, cu gust plăcut.
Se recoltează în prima decadă a lunii august.
Aromat de vară – soi românesc, obținut prin hibridarea dintre Parmen auriu şi Jonathan, are rezistență medie la rapăn şi făinare, rezistent la ger şi secetă, cu pretenţii mici faţă de sol, de vigoare mijlocie, relativ precoce şi foarte productiv.
Fructele sunt de mărime mijlocie (120-130 g), de formă sferic-turtite, culoarea de fond este galben-verzui, iar culoarea de acoperire este roşu carmin.
Pulpa plăcută asemănătoare cu cea a soiului Jonathan.
Se recoltează în prima decadă a lunii august.
Fructele sunt de mărime mijlocie (120-130 g), de formă sferic-turtite, culoarea de fond este galben-verzui, iar culoarea de acoperire este roşu carmin.
Pulpa plăcută asemănătoare cu cea a soiului Jonathan.
Se recoltează în prima decadă a lunii august.
Red Melba – soi cu origine canadiană, obținut dintr-o variaţie mugurală a soiului Melba.
Este un soi relativ rezistent la boli, cu pretenţii mici faţă de sol, rezistent la ger şi secetă, fructifică în special pe formaţiuni lungi.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu un gramaj de 160-180 g, rotunde, uşor turtite, acoperite cu roşu violaceu.
Pomul are vigoare mare, prezintă coroane rare, este foarte precoce şi productiv.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii august.
Este un soi relativ rezistent la boli, cu pretenţii mici faţă de sol, rezistent la ger şi secetă, fructifică în special pe formaţiuni lungi.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu un gramaj de 160-180 g, rotunde, uşor turtite, acoperite cu roşu violaceu.
Pomul are vigoare mare, prezintă coroane rare, este foarte precoce şi productiv.
Se recoltează în a II-a decadă a lunii august.
James Griéve soi englezesc, de vigoare submijlocie, precoce, productiv, rezistent la boli şi ger, sensibil la atacul de Erwinia amylovora, fructifică în special pe formaţiuni lungi. Se recomandă a fi cultivat în zonele colinare şi înalte.
Are fructe mari cu un gramaj mediu de 160-170 g, sunt ovosferice, galben-aurii, cu roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, cu gust foarte plăcut.
Se recoltează în a III-a decadă a lunii august.
Din acest soi a fost obţinut soiul Griéve rouge, asemănător ca pom dar cu fructe roşii intens.
Are fructe mari cu un gramaj mediu de 160-170 g, sunt ovosferice, galben-aurii, cu roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, cu gust foarte plăcut.
Se recoltează în a III-a decadă a lunii august.
Din acest soi a fost obţinut soiul Griéve rouge, asemănător ca pom dar cu fructe roşii intens.
Soiuri de toamnă
Prima – soi american, imun la rapăn şi făinare, de vigoare supramijlocie, fructifică cu preponderenţă pe ramuri de rod lungi.
Fructele au in medie aproximativ 140-160 g, au formă ovosferică, uşor asimetrice, culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu-oranj pe 2/3 din suprafaţă.
Pulpa este suculentă, acidulată, plăcută la gust.
Recoltarea începe în ultima decadă a lunii august şi ține până în cursul primei decade a luinii septembrie.
Fructele după recoltare pot fi păstrate timp de 30-40 zile.
Fructele au in medie aproximativ 140-160 g, au formă ovosferică, uşor asimetrice, culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu-oranj pe 2/3 din suprafaţă.
Pulpa este suculentă, acidulată, plăcută la gust.
Recoltarea începe în ultima decadă a lunii august şi ține până în cursul primei decade a luinii septembrie.
Fructele după recoltare pot fi păstrate timp de 30-40 zile.
Voinea – soi românesc, de vigoare mare, rezistent la rapăn şi făinare, semiviguros, semiprecoce şi productiv, cu coroana globuloasă, deasă, şarpante puternice bine ramificate, fructifică pe ramuri lungi cu predominanţă.
Fructul este mare cu o greutate medie de 160-180 g, alungit, cu coaste evidente, colorate în roşu-dungat.
Pulpa este alb-gălbuie, cu textură medie, suculentă, dulce, uşor acidulată, fin aromată. Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor esre de 60-90 zile.
Fructul este mare cu o greutate medie de 160-180 g, alungit, cu coaste evidente, colorate în roşu-dungat.
Pulpa este alb-gălbuie, cu textură medie, suculentă, dulce, uşor acidulată, fin aromată. Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor esre de 60-90 zile.
T – 120 – soi american, omologat în România, rezistent la rapăn şi făinare, foarte productiv, supramijlociu, fructifică pe ramuri de rod lungi.
Fructul cântărește în medie aproximativ 120-130g, are fotmă sferic tronconică, epicarpul este subţire de culoare galben intens.
Pulpa este fermă, suculentă, ușor acidulată.
Se recomandă pentru industrializare dar și pentru consum în stare proaspătă.
Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor este de 40-60 zile.
Fructul cântărește în medie aproximativ 120-130g, are fotmă sferic tronconică, epicarpul este subţire de culoare galben intens.
Pulpa este fermă, suculentă, ușor acidulată.
Se recomandă pentru industrializare dar și pentru consum în stare proaspătă.
Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor este de 40-60 zile.
T – 195 – soi american, omologat în România, de vigoare mică, fructifică pe ramuri de rod scurte, este precoce, productiv, rezistent la rapăn şi făinare.
Un fruct cântărește aproximativ 90-130g, este de culoare galben-auriu, cu pulpa crocantă, aromată, acidulată.
Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor este de 60-90 zile.
Se cultivă pentru a fi industrializate dar pot fi consumate și în stare proaspătă
Un fruct cântărește aproximativ 90-130g, este de culoare galben-auriu, cu pulpa crocantă, aromată, acidulată.
Fructele se recoltează la sfârşitul lunii septembrie.
Perioada de păstrare a fructelor este de 60-90 zile.
Se cultivă pentru a fi industrializate dar pot fi consumate și în stare proaspătă
Ardelean – soi românesc, de vigoare mijlocie, precoce, productiv, rezistent la ger şi secetă, mediu rezistent la rapăn şi făinare, fructifică în primul rând pe ramuri de rod scurte.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu un gramaj de 130-180g, forma este uşor tronconică, culoarea este roşu intens pe toată suprafaţa.
Pulpa este alb-gălbuie, fin aromată, cu gust dulce-acrişor.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu un gramaj de 130-180g, forma este uşor tronconică, culoarea este roşu intens pe toată suprafaţa.
Pulpa este alb-gălbuie, fin aromată, cu gust dulce-acrişor.
Ardelean– soi românesc, imun la rapăn şi făinare, foarte productiv, precoce, de vigoare submijlocie (de tip spur).
Fructele sunt mijlocii cu un gramaj de 140-150g, sunt sferic – turtite, colorate în roşu închis pe ¾ din suprafaţă.
Pulpa este fină, aromată.
Se recoltează la sfârșituil lunii septembrie.
Fructele pot fi păstrate 40-60 zile.
Fructele sunt mijlocii cu un gramaj de 140-150g, sunt sferic – turtite, colorate în roşu închis pe ¾ din suprafaţă.
Pulpa este fină, aromată.
Se recoltează la sfârșituil lunii septembrie.
Fructele pot fi păstrate 40-60 zile.
Auriu de Bistriţa – soi românesc, rezistent la rapăn şi făinare, precoce, productiv, de vigoare mare.
Fructele cântăresc în jur de 140-160g, sunt ovosferice, galben-aurii, de calitate foarte bună.
Soi recomandat pentru zonele colinare şi înalte.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Fructele cântăresc în jur de 140-160g, sunt ovosferice, galben-aurii, de calitate foarte bună.
Soi recomandat pentru zonele colinare şi înalte.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Fălticeni – soi românesc, de vigoare mică-mijlocie, mediu rezistent la boli şi ger.
Rodeşte pe formaţiuni scurte.
Fructele sunt mijlocii, sferice, uşor turtite, verzi-gălbui cu roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, crocantă, aromată, cu gust plăcut, răcoritor.
Se recoltează in a II-a decadă a lunii octombrie;
Fructele pot fi păstrate 40-60 zile.
Rodeşte pe formaţiuni scurte.
Fructele sunt mijlocii, sferice, uşor turtite, verzi-gălbui cu roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, crocantă, aromată, cu gust plăcut, răcoritor.
Se recoltează in a II-a decadă a lunii octombrie;
Fructele pot fi păstrate 40-60 zile.
Frumos de Voineşti – soi românesc, de vigoare mare, mediu rezistent la rapăn şi făinare, precoce, productiv, rezistent la ger.
Fructele sunt supramijlocii de 130-160g, sferic-turtite. Culoarea de fond este galben-limonie iar cea de acoperire roşie-portocalie cu dungi purpurii.
Pulpa este alb-gălbuie, cu gust plăcut, echilibrat şi aromă puternică.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Fructele sunt supramijlocii de 130-160g, sferic-turtite. Culoarea de fond este galben-limonie iar cea de acoperire roşie-portocalie cu dungi purpurii.
Pulpa este alb-gălbuie, cu gust plăcut, echilibrat şi aromă puternică.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Gloria – soi românesc, rezistent la secetă şi ger, precoce şi productiv, vigoarea pomilor este submijlocie ca mărime, mediu rezistent la rapăn şi făinare.
Fructele au dimensiune mijlocie, sunt tronconice, uşor asimetrice, colorate în roşu-carmin cu aspect atrăgător.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Fructele au dimensiune mijlocie, sunt tronconice, uşor asimetrice, colorate în roşu-carmin cu aspect atrăgător.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Parmen auriu – soi vechi englezesc, semiviguros, precoce, foarte productiv, fructifică atât pe ramuri de rod scurte cât şi lungi (tipul II).
Pretenţios faţă de sol şi tehnologie.Fructele cad prematur dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite.
Fructele sunt mijlocii spre mari de 150-160g, cu formă tronconică sau sfero-conică, de culoare galben-auriu pe partea umbrită și roşu-portocaliu pe partea însorită cu dungi carmin.
Pulpa este gălbuie, suculentă, fină, dulce-acidulată, aromată.
Sunt destinate consumului în stare proaspătă cât şi industrializării.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Pretenţios faţă de sol şi tehnologie.Fructele cad prematur dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite.
Fructele sunt mijlocii spre mari de 150-160g, cu formă tronconică sau sfero-conică, de culoare galben-auriu pe partea umbrită și roşu-portocaliu pe partea însorită cu dungi carmin.
Pulpa este gălbuie, suculentă, fină, dulce-acidulată, aromată.
Sunt destinate consumului în stare proaspătă cât şi industrializării.
Se recoltează la începutul lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Soiuri de iarnă
Ciprian – soi românesc, destinat pentru consum în stare proaspătă, rezistent la boli, de vigoare mică-mijlocie, cu port divergent, fructifică în special pe ramuri scurte.
Fructul este mijlociu spre mare de 50-180g, conic-globulos, culoarea de fond este galbenă, iar cea de acoperire roşu-închis cu pondere foarte mare, repartizată în plăci continui, suberul este slab şi este localizat în jurul cavităţii pedunculare, pulpa de culoare alb-crem, cu fermitate, textura şi suculenţă medii.
Se recoltează în a doua jumătate a lunii septembrie.
Fructele pot fi păstrate 1209150 zile.
Fructul este mijlociu spre mare de 50-180g, conic-globulos, culoarea de fond este galbenă, iar cea de acoperire roşu-închis cu pondere foarte mare, repartizată în plăci continui, suberul este slab şi este localizat în jurul cavităţii pedunculare, pulpa de culoare alb-crem, cu fermitate, textura şi suculenţă medii.
Se recoltează în a doua jumătate a lunii septembrie.
Fructele pot fi păstrate 1209150 zile.
Golden delicious – soi american, cu cea mai largă răspândire pe plan mondial. Pomul are vigoare mijlocie sau supramijlocie, coroana este globuloasă deasă (tip standard). Există şi biotipuri de tip spur, de vigoare mică (Golden spur, Yellow spur). Este precoce, productiv, are tendinţă de supraîncărcare cu fructe. Preferă zonele cu umiditate relativă mai scăzută.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu o greutate medie de 130-200 g, de formă ovosferică, cu cinci coaste largi, puţin proeminente, de culoare galben-aurie cu puncte de rugină mari, rare. În condiţii deficitare, ecologice sau tehnologice formează plasă (rugină). Este sensibil la rapăn şi se deshidratează uşor pe perioada păstrării în condiţii improvizate.
Pulpa are culoarea galbenă, este crocantă, dulce, slab acidulată, cu aromă specifică.
Se recoltează în luna octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-12 luni.
Fructele sunt mijlocii spre mari cu o greutate medie de 130-200 g, de formă ovosferică, cu cinci coaste largi, puţin proeminente, de culoare galben-aurie cu puncte de rugină mari, rare. În condiţii deficitare, ecologice sau tehnologice formează plasă (rugină). Este sensibil la rapăn şi se deshidratează uşor pe perioada păstrării în condiţii improvizate.
Pulpa are culoarea galbenă, este crocantă, dulce, slab acidulată, cu aromă specifică.
Se recoltează în luna octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-12 luni.
Golden spur – variaţie mugurală a soiului Golden delicious cu fructele asemănătoare. Deosebirile se referă la pom. Acesta este de vigoare mică, fructifică pe ramuri de rod scurte, este destinat plantaţiilor superintensive.
Mutsu – soi japonez, de vigoare mare, foarte sensibil la rapăn, semiprecoce, foarte pruductiv.
Fructele sunt asemănătoare cu cele ale soiului Golden delicious, dar sunt mai mari, de aproximativ 220-250g, au pedunculul scurt şi gros, epicarpul subţire, fără suberificări, cu pulpa alb-gălbuie, plăcut aromată, fin acidulată.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-12 luni.
Fructele sunt asemănătoare cu cele ale soiului Golden delicious, dar sunt mai mari, de aproximativ 220-250g, au pedunculul scurt şi gros, epicarpul subţire, fără suberificări, cu pulpa alb-gălbuie, plăcut aromată, fin acidulată.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-12 luni.
Poiana – soi românesc, imun la rapăn şi rezistent la făinare şi ger, productiv, viguros, fructifică pe ramuri lungi.
Fructele sunt mijlocii de 120-150g, sferice sau ovosferice, galbene-verzui, acoperite cu roşu rubiniu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, fermă, suculentă şi plăcută la gust.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele sunt mijlocii de 120-150g, sferice sau ovosferice, galbene-verzui, acoperite cu roşu rubiniu pe partea însorită.
Pulpa este alb-gălbuie, fermă, suculentă şi plăcută la gust.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Kaltherer Böhmer, (Kalter de Boemia) – soi vechi german, rezistent la rapăn, tolerant la făinare, rezistent la ger, de vigoare mijlocie, rodeşte cu preponderenţă pe ramuri scurte, este precoce şi foarte productiv.
Este recomandat pentru zonele colinare şi înalte.
Fructul este mare de 150-180g, colorat în roşu deschis, acoperit cu pruină.
Este un soi cu pulpa albă, gust echilibrat şi aromă specifică de trandafir.
Face parte din grupa B de calitate.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Este recomandat pentru zonele colinare şi înalte.
Fructul este mare de 150-180g, colorat în roşu deschis, acoperit cu pruină.
Este un soi cu pulpa albă, gust echilibrat şi aromă specifică de trandafir.
Face parte din grupa B de calitate.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 60-90 zile.
Generos – soi românesc, rezistent la rapăn, mediu rezistent la făinare, de vigoare mijlocie-mare, cu coroana rară, aerisită, este precoce şi productiv, fructifică în principal pe ramuri scurte.
Fructele sunt mari cu o greutate medie de 160-200g, culoarea de fond este galben-verzuie iar cea de acoperire roşie-rubinie, prezintă un strat gros de ceară pe toată suprafața. cu
Pulpa fermă, potrivit de suculentă, aromată, cu gust plăcut.
Fructele sunt mari cu o greutate medie de 160-200g, culoarea de fond este galben-verzuie iar cea de acoperire roşie-rubinie, prezintă un strat gros de ceară pe toată suprafața. cu
Pulpa fermă, potrivit de suculentă, aromată, cu gust plăcut.
Delicios de Voineşti – soi românesc, de vigoare mijlocie spre mare, sensibil la rapăn şi la arsura bacteriană, mediu rezistent la făinare, rezistent la ger, productiv.
Fructele sunt mari de 140-180g, sferic- turtite, au culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu-zmeuriu, sunt dungate cu roşu-închis.
Pulpa este de culoare crem-gălbuie, crocantă, cu gust plăcut şi aromă puternică.
Se deshidratează repede în timpul păstrării.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.
Fructele sunt mari de 140-180g, sferic- turtite, au culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu-zmeuriu, sunt dungate cu roşu-închis.
Pulpa este de culoare crem-gălbuie, crocantă, cu gust plăcut şi aromă puternică.
Se deshidratează repede în timpul păstrării.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.
Florina – soi francez, imun la rapăn, tolerant la făinare, precoce, foarte productiv, de vigoare mijlocie spre mare, fructifică în special pe ramuri lungi.
Fructele sunt mari de 150-180g, tronconice, crestate, roşii-vişinii, cu puncte subcutanate. Au o aciditate scăzută, un parfum specific și un gust plăcut. Preferate de cei care doresc fructe cu o aciditate mai scăzută.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele sunt mari de 150-180g, tronconice, crestate, roşii-vişinii, cu puncte subcutanate. Au o aciditate scăzută, un parfum specific și un gust plăcut. Preferate de cei care doresc fructe cu o aciditate mai scăzută.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Granny Smith – soi australian, de vigoare mare, fructifică pe ramuri de rod lungi, pretenţios la căldură, necesită toamne lungi şi călduroase.
Fructele au 180-200g, sunt sferice cu epiderma groasă, de culoare verde intens, cu pruină multă şi puncte subcutanate.
Pulpa este alb-verzuie, fermă, acidulată de o calitate medie.
Se recoltează în a II-a jumătate a lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 8-10 luni.
Fructele au 180-200g, sunt sferice cu epiderma groasă, de culoare verde intens, cu pruină multă şi puncte subcutanate.
Pulpa este alb-verzuie, fermă, acidulată de o calitate medie.
Se recoltează în a II-a jumătate a lunii octombrie.
Fructele pot fi păstrate 8-10 luni.
Ancuţa – soi românesc, de vigoare mijlocie spre mare, fructifică în primul rând pe formaţiuni de rod scurte dar şi lungi, semiprecoce, productiv, mediu rezistent la rapăn şi făinare.
Fructele au 160-190g, sunt sferic turtite, cu cinci coaste mai accentuate în zona calicială, culoarea de fond galben-pai iar cea de acoperire roşie-sângerie dungată cu roşu-vişiniu.
Pulpa este galbenă, crocantă, fină, cu gust plăcut, dulce-acrişor şi aromă specifică.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele au 160-190g, sunt sferic turtite, cu cinci coaste mai accentuate în zona calicială, culoarea de fond galben-pai iar cea de acoperire roşie-sângerie dungată cu roşu-vişiniu.
Pulpa este galbenă, crocantă, fină, cu gust plăcut, dulce-acrişor şi aromă specifică.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Idared – soi american, de vigoare mijlocie spre mare, foarte productiv şi precoce, rezistent la ger şi secetă, sensibil la făinare.
Fructele au 180-220g, sunt sferic turtite cu cinci coaste largi. Epiderma este subţire, culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu pe cca. 90%.
Pulpa este albă, plăcut aromată.
Este un soi mediu apreciat pe pieţele lumii.
Are rezistenţă bună la păstrare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 10-12 luni.
Fructele au 180-220g, sunt sferic turtite cu cinci coaste largi. Epiderma este subţire, culoarea de fond galben-verzui iar cea de acoperire roşu pe cca. 90%.
Pulpa este albă, plăcut aromată.
Este un soi mediu apreciat pe pieţele lumii.
Are rezistenţă bună la păstrare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 10-12 luni.
Jonathan – vechi soi american, de vigoare mijlocie, fructifică în primul rând pe ramuri de rod lungi dar şi pe ţepuşe, foarte sensibil la făinare, este precoce şi productiv. Formează o coroană larg piramidală până la semisferică.
Fructele sunt de 130-160g, tronconice, cu suprafaţa netedă, intens colorată în roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb- gălbuie, fermă, foarte suculentă, dulce, armonios acidulată, fin aromată, de calitate foarte bună.
Este autofertil şi bun polenizator.
Dă rezultate bune în toate zonele de cultură ale mărului.
Din acest soi prin selecţii clonale (Ionared, Red Jonathan, New Red Jonathan, Jonathan Capri, Jonathan 26 etc.) sau prin hibridări au fost obţinute foarte multe soiuri (Aromat de vară, Roşu de Cluj, Ancuţa, Jonagold, Fălticeni, Idared, Idajohn, Melrose etc).
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele sunt de 130-160g, tronconice, cu suprafaţa netedă, intens colorată în roşu pe partea însorită.
Pulpa este alb- gălbuie, fermă, foarte suculentă, dulce, armonios acidulată, fin aromată, de calitate foarte bună.
Este autofertil şi bun polenizator.
Dă rezultate bune în toate zonele de cultură ale mărului.
Din acest soi prin selecţii clonale (Ionared, Red Jonathan, New Red Jonathan, Jonathan Capri, Jonathan 26 etc.) sau prin hibridări au fost obţinute foarte multe soiuri (Aromat de vară, Roşu de Cluj, Ancuţa, Jonagold, Fălticeni, Idared, Idajohn, Melrose etc).
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Delia – soi românesc, de vigoare mică, tip spur, precoce, productiv, rezistent la rapăn, mediu rezistent la făinare, rezistent la ger şi secetă.
Fructele au 130-150), sunt sferic-turtite, uşor crestate, de culoare roşie-rubinie aproape pe toată suprafaţa.
Destinația fructelor este pentru consumul lor în stare proastpătă.
Acest soi se recomandă pentru zonele colinare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele au 130-150), sunt sferic-turtite, uşor crestate, de culoare roşie-rubinie aproape pe toată suprafaţa.
Destinația fructelor este pentru consumul lor în stare proastpătă.
Acest soi se recomandă pentru zonele colinare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Jonathan 26 – selecţie clonală din soiul Jonathan obţinută în România. Faţă de soiul de origine este mai rezistent la ger şi făinare, mai precoce şi mult mai productiv. În rest are aceleaşi caracteristici ca şi soiul Jonathan.
Rădăşeni – soi românesc, rezistent la rapăn şi făinare, de vigoare mijlocie, relativ precoce, productiv.
Fructele sunt de mărime mijlocie de 130-180g, au culoarea galben-verzui acoperită cu striaţiuni roşii-carmin.
Pulpa este galbenă, fermă, suculentă, aromată.
Este recomandat pentru zonele colinare şi înalte, pentru consum în stare proaspătă şi pentru industrializare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Fructele sunt de mărime mijlocie de 130-180g, au culoarea galben-verzui acoperită cu striaţiuni roşii-carmin.
Pulpa este galbenă, fermă, suculentă, aromată.
Este recomandat pentru zonele colinare şi înalte, pentru consum în stare proaspătă şi pentru industrializare.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 6-8 luni.
Starkrimson - soi american, vechi, de vigoare mică (tip spur) recomandat pentru plantaţii superintensive, precoce, foarte productiv, mediu rezistent la ger şi făinare, slab rezistent la rapăn, pretenţios la sol şi căldură mai ales în timpul înfloritului şi a maturării fructelor. Nerespectarea acestor cerinţe conduce la fructe mici, asimetrice, slab colorate.
Fructele sunt mari de 150-180g, conic-trunchiate, cu cinci coaste proeminente, de culoare roşu-intens, cu puncte subcutanate galbene.
Pulpa este alb-gălbuie, dulce, cu aciditate redusă
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.
Fructele sunt mari de 150-180g, conic-trunchiate, cu cinci coaste proeminente, de culoare roşu-intens, cu puncte subcutanate galbene.
Pulpa este alb-gălbuie, dulce, cu aciditate redusă
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.
Wagener premiat – unul din cele mai vechi soiuri americane, de vigoare mică (tip spur), cu coroana rară, capacitate slabă de ramificare, recomandat pentru plantaţii superintensive, foarte productiv şi precoce. Este relativ rezistent la rapăn şi făinare.
Fructul are 160-220g, este sferic-turtit, cu trei coaste proeminente, colorat pe mai bine de jumătate din suprafaţă în roşu-zmeuriu. Fructele sunt neuniforme în cadrul aceluiaşi pom atât ca mărime cât şi culoare, este o caracteristică a acestui soi.
Pulpa este alb-gălbuie, foarte fină, crocantă, slab aromată, plăcut acidulată.
Dacă nu se respectă tehnologia de cultură şi mai ales momentul de recoltare fructele se păstrează mai puţin pierzându-şi repede calităţile.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.
Fructul are 160-220g, este sferic-turtit, cu trei coaste proeminente, colorat pe mai bine de jumătate din suprafaţă în roşu-zmeuriu. Fructele sunt neuniforme în cadrul aceluiaşi pom atât ca mărime cât şi culoare, este o caracteristică a acestui soi.
Pulpa este alb-gălbuie, foarte fină, crocantă, slab aromată, plăcut acidulată.
Dacă nu se respectă tehnologia de cultură şi mai ales momentul de recoltare fructele se păstrează mai puţin pierzându-şi repede calităţile.
Se recoltează în lunia octombrie.
Fructele pot fi păstrate 4-6 luni.