Mere golden
Este un soi de mere sensibil la boli, dar productiv ce ofera mere de calitate superioara. Acestea sunt mari, sfero-tronconice, de culoare galbena cu puncte mari si rare. Pulpa este galbuie, crocanta, suculenta, pronuntat de dulce, slab acidulata cu aroma placuta. Este soiul preferat de multi consumatori.Pomul. Vigoarea: mijlocie. Fructifică cu preponderenţă pe pinteni şi mlădiţe tipul III de fructificare. Intrarea pe rod: anii 3-4. Înfloreşte în termeni mijlocii.
Fructul. Mărimea: Mijlociu până la mare, omogene, masa 150-180 g., 70-90 mm în diametru. Forma: conică oblongă spre conică trunchiată.
Pieliţa: tare, aspră, netedă, verde-gălbuie sau galbenă aurie, culoarea acoperitoare de obicei lipseşte, dar fructele dispuse la soare pot fi acoperite cu o rumeneală slabă portocalie, uneori reprezentată prin dungi sau pete. Pulpa: galbenă-deschis, consistentă, fină, suculentă, crocantă, slab acidulată, dulce cu gust foarte bun.
Epoca recoltării: decada 3-a a lunii septembrie. Productivitatea: 30-40 t/ha şi mai mult. Fructele sunt rezistente la manipulare.
Pomii dau producţii anuale, dar la supraîncărcarea cu rod trec la fructificarea periodică, din care cauză merele pierd în mărime şi calitate. Păstrarea: 160-210 zile. Utilizarea: octombrie – aprilie, consum în stare proaspătă,
-
Savoarea merelor Golden Delicious este exceptionala si se pastreaza mult timp. Textura fina, coaja verde-galbuie ascund un interior crocant, dulce si zemos. Unii oameni considera ca soiul Golden Delicious este "varul galben" al popularului soi Red Delicius, dar intre cele doua exista numai asemanare din punctul de vedere al numelui. Golden Delicious este un soi independent cu gust dulce ca mierea.
Perfect pentru gustare sau pentru picnic, merele din acest soi sunt ideale pentru salate, placinte, gemuri si orice alte preparate culinare care necesita felii taiate.
Caracteristici:
- pulpa este galbuie, buna la gust, zemoasa, crocanta;
- disponibil din septembrie pana in iunie.
Ginger Gold
Soiul a fost descoperit in livada lui Ginger Harvey din Virginia, SUA, de aici numele de Ginger Gold. Soiul este unic prin faptul ca nu a fost realizat intr-un centru de cercetari, ca in majoritatea soiurilor. Fructul e galben-auriu, mediu spre mare ca dimensiuni, cu textura neteda si gust dulce si fainos. Pulpa este cremoasa, iar fructul se pastreaza bine pentru un soi timpuriu. Ginger Gold este probabil printre primele mere proaspete care apar in fiecare an. Fructele apar in piete pe la mijlocul lunii august si rezista in depozite chiar si 3 luni.
Caracteristici:
- gust placut (pulpa este crocanta);
- aspect deosebit (coaja verde-aurie, rareori cu pete rosiatice);
- pulpa fructului nu isi pierde culoarea cand este taiata, de aceea este buna pentru salatem, torturi si garnituri;
- isi mentine forma cand este folosit in preparate culinare.
Mere jonathan
Soiul de mere cu cea mai mare pondere in productia de mere din Romania. Merele sunt rezistente la transport manipulare si pastrare, au marime mijlocie si forma tronconica. Pielita este subtire, rosie vie, fara dungi. Pulpa alb-galbuie, suculenta, dulce, prezinta o aroma intensa de calitate superioara pentru masa.
Mere florina
Soiul de mere au marime variabila, sferic turtita. Culoarea merelor este rosie deschis cu puncte albicioase pe toata suprafata, asemanatoare cu niste pistrui. Pulpa este suculenta, potrivit de dulce si slab acidulata, foarte placut aromata.
Pomul. Vigoarea: mare. Fructifică cu preponderenţă pe ramuri de rod lungi, dar formează şi ramuri de rod scurte, tipul III de fructificare.
Intrarea pe rod: anii 3-4.
Fructul. Mărimea: mijlociu spre mare, masa 150-180 g., 65-80 mm în diametru. Forma: conică-globuloasă sau conică-trunchiată.
Pieliţa: tare, subţire, verde-gălbuie sau galbenă-verzuie, cu pruină, slab unsuroasă, acoperită cu o culoare roşie-oranj sau roşie-zmeurie cu striuri pe 80 % din suprafaţă şi mai mult. Pulpa: albă-gălbuie, fină, suculentă, crocantă, slab acidulată şi parfumată, cu gust foarte bun.
Epoca recoltării: decadele 2-3 a lunii septembrie. Productivitatea: 35-40 t/ha şi mai mult. Fructele sunt rezistente la manipulare. Pomii dau producţii anuale, dar la supraîncărcarea cu rod, pot trece la fructificare strict periodică. Păstrarea: 170-200 zile. Utilizarea: noiembrie – aprilie, consum în stare proaspătă şi prelucrare.
- See more at: http://www.svfruct.com/index.php?pag=news&id=503&rid=285&l=ro#sthash.2M0Ubgzx.dpuf
Mere wagner
Soiul de mere are fructele foarte variate ca marime chiar pe acelasi pom, au forma turtita si pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu zmeuriu, dungat. Pulpa este alba, cu nuanta galbuie, compacta, fina, suculenta si dulce, putin acidulata. Soiul de mere wagner au o rezistenta a fructelor la pastrare si la transport foarte buna.
Mere Idared
Mărimea: mare spre mijlociu. Forma variabilă, de la globuloasă-aplatizată până la conică-globuloasă, deseori, cu o proeminenţă caracteristică în regiunea pedunculului şi suprafaţa netedă.
Pieliţa este mijlociu de tare, slab unsuroasă, lucitoare, de culoare verde-gălbuie, acoperită cu pruină slabă. Culoarea acoperitoare - roşie, uneori cu striuri mai întunecate, foarte aspectuoasă şi ocupa 45-80 % din suprafaţa fructului.
Pulpa: de culoare albă-crem, de tărie mijlocie, fină, crocantă, suculentă, cu gust acidulat-dulce, bine echilibrat, foarte plăcut şi aromă potrivită.
Epoca recoltării: în decada a doua a lunii septembrie. Productivitatea: 25-32 t/ha. Fructele sânt rezistente la manipulare şi transport. Păstrarea: 200-220 zile. Utilizarea: noiembrie – mai, în stare proaspătă şi sunt indicate pentru industrializare.
MERE DUBLU DELICIOS (DUBLU ROSU, BOT DE IEPURE)
Fructe mijlocii sau mari si foarte mari, conice, cu coaste pronuntate, cu tendinta spre bot de iepure. Pielita este groasa, rezistenta, lucioasa de culoare rosie violacee intensa, fara dungi. Pulpa este galbena deschis, fina, dulce, aproape lipsita de aciditate, cu aroma intensa, asemanatoare cu a pepenului galben, soiul este de calitate buna pentru masa.
REINETTE SIMIRENKO
Pomul. Vigoarea: vigoare mijlocie. Coroana: globuloasă - semiplată, mijlociu de deasă. Intrarea pe rod: precoce, tipul III de fructificare.
Fructul. Mărimea: mijlocie până la mare. Forma: variabilă de la conică-globuloasă spre globuloasă-aplatizată, asimetrică şi suprafaţa netedă.
Pieliţa: este mijlociu de groasă, uşor unsuroasă, de culoare verde la recoltare şi galbenă-verzuie până la galbenă-pai după păstrare, acoperită cu pruină.
Pulpa: de culoare verde la recoltare, tare, crocantă, suculentă, dulce-vinurie iar după păstrare - albă-gălbuie, fină, dulce, puţin acidulată, cu gust foarte bun şi aromă plăcută, specifică acestui soi. Epoca recoltării: în decada a treia a lunii septembrie - începutul lunii octombrie.
Productivitatea: 30-40 t/ha. Fructele sunt, comparativ, rezistente la manipulare şi transport. Păstrarea: 180-220 zile. Utilizarea: noiembrie – aprilie, în stare proaspătă.
Stark Earliest
Este un soi de calitate foarte buna pentru masa, depasind pe celelalte soiuri de vara deja existente. Soiul este rezistent la seceta, rapan si fainare. Intra pe rod foarte timpuriu si are potential mare de productie.
Pomul este viguros si formeaza o coroana deasa, potrivit de mare.
Fructele sunt mijlocii ca marime, de forma sferica, uneori cu coaste slabe. Culoarea pielitei este rosie-aprinsa si acopera fructul aproape in intregime; pe partea umbrita insa ramane alb-galbuie. In pielita se formeaza puncte albe cu nuanta roz.
Pulpa este alb-galbuie, fina, suculenta, cu gust pronuntat dulce, cu aciditate placuta si aroma intensa.
Se recolteaza in prima decada a lunii iulie.
Granny smith
Este un soi australian cu pomi vigurosi. Fructele sunt mari, sferice, simetrice, cu pielita groasa, unsuroasa de culoare verde intens, ceva mai deschis la coacere deplina. Pulpa este alb-verzuie, crocanta, pronuntat suculenta, acidulata, slab aromata, de calitate buna pentru masa.
Dintre toate soiurile de mar existente, Granny Smith este unul dintre cele mai populare din lume. Este preferat de consumatori datorita gustului usor acidulat si texturii crocante.
Soiul Granny Smith a fost pentru prima data cultivat in 1868 in Sydney, Australia, de catre Maria Ann Smith, "bunicuta" care a si numit acest tip de mar deosebit de versatil.
Gala
Din ce in ce mai multi cumparatori cauta mere din soiul Gala la sfarsitul luni august. Cu nuanta lor deosebita, rosu-portocalie cu pete galbene, merele Gala sunt usor de distins, iar pentru textura lor crocanta si gustul excelent merita sa asteptati. Spre deosebire de merele din mijlocul verii, Gala sunt aproape crocante, zemoase si pline de savoare.
Sunt o alegere excelenta pentru gustari si salate si se mentin bine cand sunt coapte. Soiul Gala a fost dezvoltat in Noua Zeelanda in 1934, ca o incrucisare intre soiurile Kiddos Orange Red Delicious si Golden Delicious.
Caracteristici:
- fruct tare, zemos, dulceag;
- culoare rosu-portocalie cu pete galbui;
- delicioase pe post de gustare si in salate;
- tocmai bune pentru preparatele culinare.
Fuji
Acest soi a fost creat înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în Japonia.Fructele sunt aproape sferice, de dimensiuni mari și foarte mari, de până la 75 mm diametru.Conțin zaharuri în proporție de 9-11% din greutate. Pulpa densă și mai dulce decât majoritatea soiurilor face ca acest soi să fie foarte apreciat în întreaga lume.Este al treilea cel mai apreciat soi din lume, după Golden Delicious și Red Delicious.Fuji este apreciat si pentru termenul indelungat de pastrare chiar si daca nu este pastrat in conditii ideale . In conditii optime de pastrare fructele acestui soi pot ramine proaspete pana la un an
Desi numele are conotatii orientale, merele Fuji se "simt" ca acasa in aproape orice zona. Acest mar delicios si dulce, este o incrucisare intre soiurile Red Delicious si vechiul Virginia Rawls Jennet. Aspectul sau este categoric o combinatie intre rosu vargat cu verde si galben.
Fuji este un mar bun pentru orice moment. Este excelent pentru gustari si pentru preparate culinare. Rezista bine la depozitare, chiar si daca nu e pastrat in camere frigorifice. Pentru comercianti, asta inseamna costuri mai reduse si fructe care arata bine pentru mai mult timp, iar pentru cumparatori reprezinta un mar poerfect de luat in calatorii sau picnicuri.
Fuji este cel mai bun mar dulce disponibil dupa 1 noiembrie. Aroma sa delicioasa si textura se pastreaza mult mai mult decat la celelalte mere si de aceea sunt perfecte pentru preparate culinare, salate sau ca gustari.
Caracteristici:
- culoare rosiatica, cu dungi verzi si galbene;
- aroma dulce;
- ideal pentru preparate culinare;
- se pastreaza bine, cel putin 1 luna in temperaturi normale.
Braeburn
Tip: pom fructifer semi-pitic
Expunere: plin soare
Sol: usor drenabil
Inaltime la maturitate: 3,6 - 4 metri
Polinator: da, are nevoie
Perioada de inflorire: mijlocul lui aprilie
Perioada de la plantare pana cand fructifica: 3-5 ani
Perioada de recoltare: la inceputul lui octombrie
Antrenare pe spalier: nu este cazul
Caracteristicile fructului: semi-dulce
Descriere:
Soiul Braeburn are mere dulci, cu aciditate moderata. Fructul are o textura fragila, ferma si zemoasa. Pulpa este galben-verzuie, iar coaja are dungi si pete rosiatice. Soiul este vechi, preferat pentru gustari sau salate de fructe. Este un mar tarziu care persista mult timp. Calitatile sale il recomanda pentru preparatele culinare sau pentu consumul proaspat.